Funeral Imperial Feast - Modrá vopice, Praha, 1. 4. 2023

FUNERAL IMPERIAL FEAST

Pantheïst (UK), Frowning (Ger), Et Moriemur (Cz), Gospel of the Future (Cz), Námöl (Cz), Borne by Tempest (Cz)

1.4. 2023 Klub Modrá Vopice, Praha

Úvodní edice žánrového festivalu věnovanému tónům nejpochmurnějším se odehraje přímo na letošní aprílový svátek zlomyslného humoru. Důvody k úsměvu však doom metalem a čerstvě vykopanou hřbitovní hlínou zavánějící slavnost určitě nezavdá. Jedinečná událost v naší metropoli zažehne svíce u čerstvě obsazeného katafalku. V onen smutkem protkaný večer se stane Praha středobodem pohřebního dění lemovaného slzami, bolestí a zádumčivou melancholií…

—-

Je nám velkou ctí, že Funeral Imperial Feast přivítá legendu atmosférického synthezátorového funeral doomu, hudebníka a spisovatele Kostase Panagiotou s jeho Pantheïst. Kapela z britského Cardiffu se profiluje svébytnou filozofickou formou zhoubné virtuozity a právem je řazena mezi průkopníky stylu. Pamětníci vzpomenou na první dekádu milénia, kdy jsme měli možnost dvakrát Pantheïst v Praze spatřit po boku souputníků Skepticism. Od poslední návštěvy Česka je tak dělí celých patnáct let. 

Mezitím se na šestém, pandemickou situací, pocity akutní marnosti a izolací poznamenaném albu Closer to God kapela představila v odlišném hávu, než nabídl jeho předchůdce. O poznání epičtější Seeking Infinity zaznamenala návrat k drsnějším kořenům, ale i tak v hudbě Pantheïst nadále rezonuje mix progresivních textur, nekompromisního doomu, solitérích ambientních, symfonických a neofolkových nálad. Smuteční průvod par excellence.

https://pantheistuk.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Pantheistuk
https://www.youtube.com/watch?v=4pQ9W2E57RY&ab_channel=Pantheist
https://www.youtube.com/watch?v=WvgADLFBfiM&ab_channel=Pantheist

—-

Premiérové vystoupení si u nás v rámci festivalu odbude německý smuteční kult Frowning. Z nejtemnějších tenat, do nichž jsme byli vtaženi na Death Requiem, se na novinkovém EP Of Void ohlíží drážďanský funebrák Val Atra Niteris nazpět, a tedy vstříc krajinám bezbřehé melancholie. Fatální truchlohra v propastně bolestném kabátku rozpláče i největší tvrďáky. Pomalé a intenzivní hudební obrazy se táhnou jako myšlenka na smrt – nekonečný cyklus, jenž nezná zrození. Chóry ze saské márnice jsou skutečnou exkurzí do úrovní zatěžkaných prožitky z toho nejchmurnějšího, co se může v lidské mysli i za jejími hranicemi odehrávat. 

https://frowning.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/frowning.band

—-

A všichni zemřeme… Latinské motto Et Moriemur rámuje tvorbu dalších mistrů zkázonosné poetiky. Kapela si právem říká o titul jednoho z předních domácích spolků. Ve svém umění rozprostírá impozantní paletu tísnivě naléhavých pocitů v nejlepší tradici evropského doom metalu. To podtrhuje samotná sestava hudebníků, jejichž teskná působiště nalezneme v kapelách jako Silent Stream of Godless Elegy, Somniate, Sól či zhynulé veličině Dissolving of Prodigy. Není divu, že si Et Moriemur s aktuálním albem Tamashii No Yama i podruhé vzal po křídla v undergroundu respektovaný indický label Transcending Obscurity. A souhrou náhod není ani to, že se na předchozím albu Epigrammata svou recitací podílel také Kostas Panagiotou. Přemýšlivá atmosférická hudba šestice vás první dubnovou sobotu provede světem žalostných stavů a nechá nasát smrtící atmosféru posledních okamžiků člověka. Vše v různorodých exteriérech antického dávnověku či paluby letadla japonských aerolinek krátce před katastrofou, a to v kombinaci s poezií haiku.

https://etmoriemurdoom.bandcamp.com
https://www.facebook.com/etmoriemur
https://www.youtube.com/watch?v=2pNmlg7RRjs
https://www.youtube.com/watch?v=tDkQu15MM-Y&ab_channel=etmoriemur

—-

Gospel of the Future aspirují na hybatele znepokojivě silného zemětřesení jež meteorologické stanice zaznamenají ten večer na pomezí Žižkova a Vysočan. Surově a nahlas servírovaný sludge s industriálním akcentem je naživo doslova ultimátní zkušeností. Explozivní kondici, s jakou dokáží Moravané neúprosně cuchat nervovou soustavu, zpečetili po dvanácti letech na třetí řadovce Blowtorch Mankind. Depresivnímu hromobití oddaný kvartet je fascinován zlem a okultismem tváří v tvář apokalyptickým výzvám současnosti. Nelze tak čekat slitování, které by snad posluchače uchránilo od prostupujících kytarových hradeb a dynamických rytmických náloží. 

https://gospelofthefuture.bandcamp.com/

—-

Takříkajíc přímo z ostatků vsáklých do rakevního dna je nasbíraná kytice písní ve znamení námelové otravy mladého pražského uskupení Námöl. O poznání blíže old school smrtikovu, mísí čtveřice s bestiálním úšklebkem rozkládající se pohřební sliz s absurdními halucinacemi z alkaloidů. Pomalu nastupující opojení eskaluje v ještě pomalejší drama nevyhnutelného konce v pitoreskním chomáči organických žouželí a holubích exkrementů. Aktuálně kapela zakončuje pohřební práce na obskurním debutním demu Zhouba z rakevního dna.

—-

Druhou venkovní stage bude během podvečerní literární a výtvarné části programu zvukově ozvláštňovat dvojice Borne by Tempest. Rituálně uchopený paleo-blackened dark ambient je další z tváří lidí stojících za projekty Črná Zem a Rárog. Archetypální rytmy navádějí mentální senzory k archetypům temnot a čímsi nezemským ovládané organice. Kult uhle pod Havraní horou v tribálním obřadu po hlasu proudu. 

https://bornebytempest.bandcamp.com/

—-

Sobotní festival za účasti Pantheïst (UK), Frowning (Ger), Et Moriemur (Cz), Gospel of the Future (Cz), Námöl (Cz) a Borne by Tempest (Cz) zpestří autorské čtení a překlady literární sekce. Podobně tak na vás zapůsobí instalovaná díla umělců s tématikou Funeral Imperial Feast spřízněných.

Akce je výzvou pro hudební fajnšmekry, kteří se vyznají v doom metalu a zároveň pokusem oživit (!?) a podpořit scénu specifického metalového stylu, který má u nás silně zapuštěné kořeny od devadesátých let minulého století. 

Událost je to jedinečná a počtem osob limitovaná, a proto příznivcům vřele doporučujeme nákup první edice vstupenek v předprodeji za 650 korun na adrese https://www.khaaoscope.cz/#/3.

https://www.facebook.com/events/1556662664850083